• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.9

Clear
Close

24 / Mar / 2025

Abdijbier

Abdijbier is in Nederland en België geliefd om de rijke smaken en geschiedenis. Hoewel het vaak wordt verward met trappistenbier, hoeven abdijbieren tegenwoordig niet per se in een klooster gebrouwen te worden. Meer weten over deze bieren? Ontdek het in onze blog over abdijbier!

Abdijbier
Kennisbank

Wat is abdijbier voor bier?

Abdijbier behoort tot de traditionele Belgische bieren die oorspronkelijk in een abdij werden gebrouwen door monniken. De bieren variëren van licht en fruitig tot zwaar en kruidig, waardoor er voor iedere bierliefhebber wel een passende variant is. Ze worden vaak gekenmerkt door een hoog alcoholpercentage en een hergisting op de fles.

In principe kan elke brouwer zijn creatie abdijbier noemen, aangezien de term niet wettelijk beschermd is. Tegenwoordig worden veel abdijbieren niet meer in een abdij gebrouwen en hebben ze geen directe link meer met een klooster. Zo werden Leffe, Grimbergen en Steenbrugge van origine in een abdij gebrouwen, maar worden deze bieren inmiddels elders geproduceerd. 

Om het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier' te krijgen dient de brouwerij wel verbonden te zijn aan een abdij. Dit keurmerk is opgericht door de Unie van Belgische Brouwers en garandeert dat een deel van de opbrengst van het abdijbier gaat naar de abdijgemeenschap.

Voldoen aan de voorwaarden voor erkende abdijbieren

Het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ hanteert strikte regelgeving waaraan deelnemende brouwerijen moeten voldoen. Dankzij deze regels kunnen consumenten ervan uitgaan dat er een link is met een abdij en dat de abdij zelf baat heeft bij de verkoop van het bier.

  • De brouwerij moet lid zijn van de Unie van Belgische Brouwers.
  • De abdij moet een historische brouwtraditie hebben als deze een licentie voor het bier uitgeeft.
  • Het bier wordt gebrouwen en verkocht door een niet-trappistenabdij of een commerciële brouwerij met een officiële licentie van de abdij. Deze licentie geeft het recht om de naam van de abdij te gebruiken.
  • De brouwerij betaalt een deel van de opbrengst aan de abdij.
  • De abdij behoudt het recht om toezicht te houden op reclame en verkoop, zodat de naam van de abdij niet commercieel wordt misbruikt.

Geschiedenis van abdijbier

De oorsprong van abdijbier gaat terug naar de middeleeuwen. Kloosters waren op zoek naar manieren om geld te verdienen. Bierbrouwen werd een belangrijke inkomstenbron, omdat deze drank niet alleen populair was, maar omdat bier destijds veiliger was om te drinken dan water. Zo was het water vaak vervuild en doordat bacteriën het brouwproces niet overleefden, was bier een gezonder alternatief. 

Tijdens de 20ste eeuw werden veel brouwerijen zwaar getroffen door de wereldoorlogen. De ketels waarin het bier werd gebrouwen, werden omgesmolten tot wapens, waardoor de productie grotendeels stilviel. Na de oorlog is de abdijbier traditie gelukkig weer hersteld.

Welke abdijbieren zijn er?

Abdijbier is geen specifieke biersoort, maar een verzamelnaam voor verschillende bieren die volgens kloostertradities worden gebrouwen. Hieronder vind je een abdijbieren lijst met de meest voorkomende varianten.

  • Blond abdijbier: een frisse en toegankelijke bierstijl met een goudgele kleur en subtiele bitterheid. Tripels vallen binnen deze categorie en staan bekend om hun hoge alcoholpercentage en volle smaak.
  • Donker abdijbier: deze bieren zijn dieper bruin en hebben een zoetere smaak. Binnen deze stijl vallen enkel en dubbel abdijbieren, die vaak tonen van gedroogd fruit en kruiden bevatten.
  • Quadrupel abdijbier: dit bier is donker van kleur, rijk van smaak en heeft een vol karakter. Veel bierliefhebbers beschouwen quadrupel als het beste abdijbier vanwege de diepe smaak.

De keuze voor een abdijbier hangt af van persoonlijke smaak. Of je nu een lichte tripel of een krachtige quadrupel zoekt, er is altijd een abdijbier dat bij jouw voorkeur past.

Het verschil met trappistenbier

Elk trappistenbier is een abdijbier, maar niet elk abdijbier is een trappist. Trappistenbier is namelijk een beschermde naam en mag alleen zo heten als het binnen een trappistenabdij wordt gebrouwen onder toezicht van monniken. Trappistenbieren die voldoen aan deze regels krijgen het Authentic Trappist Product keurmerk.

Ook benieuwd geworden? Bekijk dan snel ons assortiment bieren bij Beerdome. Bij ons vind je een ruim aanbod aan verschillende soorten biertjes. Bestel vandaag nog en geniet binnenkort van een abdijbier!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen