23 / Jan / 2024
Cider
Cider is een frisse drank die wordt gemaakt van het gefermenteerd sap van appels. Appelciders zijn populair over de hele wereld en zijn dankzij de friszure smaak erg geschikt voor warme dagen. Wil je meer weten over hoe deze drank wordt gemaakt of ben je benieuwd naar de verschillende soorten? Dat komt goed uit. In dit artikel vertellen we je namelijk alle ins en outs over appelcider!
Wat is cider?
Cider is een frisse alcoholische drank die van appel wordt gemaakt. Ondanks dat de drank door velen als een biersoort gezien wordt, heeft het maakproces meer overeenkomsten met wijn. Naast dat cider hoofdzakelijk wordt gemaakt van appels, zijn er ook varianten die op basis van andere vruchten worden gemaakt. Zo is er ook een bekende drank met perensap als hoofdingrediënt, genaamd Perry. Toch doelt men over het algemeen op de variant op basis van appel, wanneer het over cider gaat. Soms wordt aan appelcider sap van andere vruchten toegevoegd, zoals druiven.
Zoals gezegd lijkt de productie van cider erg op die van wijn, maar doordat appels minder suiker bevatten dan druiven, is het alcoholpercentage van de drank een stuk lager. Zo bevat een appelcider gemiddeld zo'n 4% alcohol waar een gemiddelde wijn begint bij zo’n 11 à 12%. Desondanks zijn er ook sterkere ciders op de markt met alcoholpercentages die oplopen tot zo’n 8%
Ontdek hier ons gehele cider assortiment!
De pure smaak van een real cider
Een cider mag pas real of proper genoemd worden, als er minimaal 95% echte appel in zit. Tegenwoordig zijn er veel commerciële ciders op de markt die in plaats van echte appels gebruikmaken van appelconcentraat. Hierdoor zijn de productiekosten lager, maar wordt er ook flink ingeleverd op de smaak. Real cider is misschien duurder, maar ook puurder en dieper van smaak.
Hoe wordt appelcider gemaakt?
Simpel gezegd wordt appelcider gemaakt door appelsap te laten fermenteren. Maar welke appels worden er gebruikt en wat is appelcider precies? In theorie zouden alle eetbare appels gebruikt kunnen worden, maar in de praktijk maken kiezen cidermakers vaak voor speciale appelsoorten die zijn gekweekt voor de productie van appelcider. Deze zijn ontwikkeld met oog op het smaakprofiel dat nodig is voor een goede cider.
Wanneer de appels rijp zijn, worden ze geplukt en gemalen. Dit maalproces wordt ook wel ‘scratten’ genoemd. Vroeger werd dit gedaan met enorme maalstenen in een specifieke cidermolen, maar tegenwoordig gaat dit machinaal. Na het malen en persen blijft een pulp over die ook wel pommage wordt genoemd. Dit wordt toegevoegd aan de tanks, waarna het fermentatieproces langzaam op gang wordt gebracht. Afhankelijk van de voorkeur van de maker duurt dit proces tussen de 3 maanden en 3 jaar.
De laatste jaren wordt er veel geëxperimenteerd met diverse methoden die ook worden gebruikt tijdens het brouwproces van speciaal bier. Zo wordt er tegenwoordig bijvoorbeeld gebruikgemaakt van vaten om appelciders in te rijpen.
De verschillende soorten
Ciders zijn er in vele verschillende soorten en smaken. Hieronder noemen we een paar van de belangrijkste:
- Appelcider
- Perencider
- Cider met een andere fruitsmaak: dit is een cider waar appelsap aan de basis staat, maar waar later een andere fruitsoort aan is toegevoegd.
- Cyser: een cider waar honing aan is toegevoegd.
- Cider hybrid, dit is een combinatie van appelcider met bier.
- Scrumpy cider: een cidervariant die wordt gemaakt zonder filtratie, converingsmiddelen of toevoegingen van water of suiker.
Verder zijn er binnen de ciders twee verschillende types te onderscheiden. Zo zijn er droge en zoete ciders. Of een cider droog of zoet is, wordt bepaald door de hoeveelheid overgebleven suiker in de drank. Het ‘residual sugar’ in de zoete varianten is hoger dan bij de droge varianten en is boven de 4%. Droge ciders aan de andere kant, hebben een restsuikerpercentage van beneden de 0,9%.
Onze favorieten
Cider en eten
Net zoals een speciaalbier of wijn is een appelcider erg goed te combineren met eten. De smaak van appel en de aanwezige zuren zorgen voor een mooie match met veel gerechten. Doordat de drank op vruchtensap is gebaseerd zijn er veel gelijkenissen in combinaties zoals je die ook met wijn zou hebben.
Daarnaast zorgen de verschillende stijlen binnen deze drank ervoor dat je haast eindeloos kunt combineren. Ga je een droge variant drinken? Dan kun je dit uitstekend combineren met wat vettere gerechten. Denk aan vette vis of een gerecht met een botersaus.
Wil je een kaasplankje serveren? Kies dan voor een appelcider met een zoeter smaakprofiel. Het zoetje in de drank zorgt voor een mooie balans. Tot slot kun je de drank ook goed gebruiken als vervanger voor wijn in gerechten. Gebruik de volgende keer als je mosselen gaat maken bijvoorbeeld eens apple cider in plaats van witte wijn.
Appelcider kopen
Heb je zin gekregen in een heerlijke appelcider? Bij Beerdome hebben we een uniek aanbod met verschillende cidersoorten. Van droge varianten tot blends, wij hebben het allemaal. Benieuwd? Bekijk dan vooral ons cider assortiment!Naast heerlijke ciders kun je ook bij ons terecht voor de lekkerste speciaalbieren. Met bijna 1000 verschillende bieren van over de hele wereld op voorraad, hebben we voor haast iedere bierliefhebber wel een geschikt biertje in huis.
[related cat="/nl/biersoort/cider/" amount="3"]