06 / May / 2024
Pils
Pils, ook wel pilsner of pilsener genoemd, is ongetwijfeld de bekendste biersoort in Nederland. Bestel jij ‘’gewoon’’ een biertje in de kroeg, dan krijg je bijna altijd een pilsje voorgeschoteld. Wat veel mensen echter niet weten, is dat niet elk biertje een pilsje is. Hoe dat precies zit en meer, lees je hieronder in onze blog over pils!
Wat is pils?
Pils is een biersoort, bekend om zijn karakteristieke goudgele kleur. Dit bier wordt hoofdzakelijk gebrouwen van mout, water, hop en gist. Het alcoholgehalte van pils ligt gemiddeld rond de 5%. Het is een ondergistende biersoort, net zoals bokbier van origine was. Het wordt tijdens het proces gefilterd, waardoor de pils een helder bier wordt. Wat dat precies inhoudt, bespreken we later in deze blog.
[button text="Ontdek hier ons gehele lager assortiment!" url="/nl/biersoort/lager/"]
Hoe smaakt pils?
Pils heeft een zachte, verfrissende en dorstlessende smaak. Met zijn subtiele smaak en lichte kleur, is dit bier dé absolute publiekslieveling. Ook heeft pilsener vaak een hoger koolzuurgehalte dan andere bieren. Mocht je op zoek zijn naar speciaalbier met een meer uitgesproken smaak, dan past stout bier ofeen IPA waarschijnlijk beter bij je. Zoek je een echte dorstlesser met alcohol? Ga dan voor pils!
Waar komt pilsner vandaan?
Pilsner dankt zijn naam aan het stadje waar het voor het eerst gebrouwen is in 1842: Plzeň. Destijds gelegen in Oostenrijk-Hongarije, vind je het plaatsje tegenwoordig in Tsjechië. Na alle zware bieren, had men daar behoefte aan een lichter en toegankelijker biertje. En dat kregen ze! Kenmerkend aan pilsner is dat het een ondergistend bier is. Het gist dat gebruikt wordt voor pils, gedijt het beste bij lagere temperaturen tussen de 4 en 15 graden Celsius. Hierdoor is het bier, zeker in de zomer, lastig te vergisten. De eerste brouwerijen die pilsner brouwden, maakten dan ook gebruik van grotten en andere ondergrondse constructies om het pils tijdens het brouwen koel te houden.
Terug naar de roots in Plzeň
De brouwerij waar de eerste pils gebrouwen is, de Pilsner Urquell brouwerij, bestaat tegenwoordig nog steeds en is een heuse publiekstrekker geworden. Inmiddels is de brouwerij natuurlijk flink gemoderniseerd, maar het is nog altijd een uitstekende plek om pilsner te drinken!
Tegenwoordig
Pils is tegenwoordig veruit het meest gedronken bier in Nederland en België. Dat blijkt wel uit Nederlandse cijfers van de NOS over 2023. Van de 11,5 miljoen hectoliter bier dat in totaal werd verkocht in Nederland, is ruim 9 miljoen hectoliter pils!
[related cat="/nl/biersoort/lager/" amount="3"]
Verschil tussen pils en bier
Maar wat is nu het verschil tussen pils en bier? Bier is de overkoepelende term voor alle biersoorten samen en pilsener is een soort bier. Op zoek naar een specifieker antwoord? Dat is er! Wat nu wel en niet als pilsner aangeduid mag worden, staat in Nederland in artikel 7f in het Warenwetbesluit Gereserveerde aanduidingen vastgelegd.
Het gaat hierbij specifiek om lichtgekleurde bieren met een ‘’extractgehalte van het stamwort van 11% tot 13,5%’’. Het extractgehalte van het stamwort verwijst naar het suikergehalte dat in de vloeistof aanwezig is vóór de fermentatie van de alcohol. Deze suiker wordt toegevoegd aan de vloeistof omdat dit nodig is voor het fermentatieproces.
Een lager extractgehalte van stamwort, zorgt voor lichter en helderder bier met een relatief lager alcoholgehalte in pils.
Verschil tussen lager en pilsener
Daarnaast kun je je ook afvragen wat nu het verschil is tussen lager en pilsener. Dat is logisch, want we komen beide termen vaak tegen op hetzelfde bieretiket. Kort gezegd is elke pilsener een lager. Maar niet elke lager is een pilsener. Dat komt doordat Lager de overkoepelende term is voor ondergistende bieren. En daar is pilsener er maar één van.
Brouwproces van pils
Zoals eerder gezegd, is pils een ondergistend bier. Ben je een (speciaal)bierliefhebber, dan heb je deze term ongetwijfeld eerder gehoord. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Bij deze gistingstechniek zakt het gist tijdens het fermentatieproces naar de bodem van de tank. Vandaar de term ondergisting.
Ook wordt bij ondergisting gebruikgemaakt van Saccharomyces pastorianus, een ander soort gist dan bij bovengisting, waar men de gist Saccharomyces cerevisiae toevoegt. Ondergisting gebeurt onder lage temperaturen en bovengisting bij hogere temperaturen.
Combineren met eten
Pils is qua smaak relatief zacht en neutraal. Dankzij zijn verfrissende en lichte smaak, is pilsener als bier goed te combineren met een breed scala aan gerechten. Zo kun je het combineren met kruidige gerechten als neutralere tegenhanger. Maar ook sushi, salades, frituur en gegrild eten is prima te combineren met dit populaire drankje!
[related cat="/nl/biersoort/lager/" amount="3"]
Pils bestellen
Het is dus niet vreemd dat men in Nederland en België groot fan van pils is. Dorst gekregen? Neem dan gerust een kijkje in ons assortiment! Meer weten over bier? Lees dan ook eens de andere blogs in onze kennisbank. Kom bijvoorbeeld alles te weten over frisse IPA’s of stevige barley wines Ook vind je in ons assortiment bij Beerdome ook allerlei andere bieren, waaronder alcoholvrij bier en Weizen. Wij voegen dagelijks nieuwe bieren toe, dus houd ons assortiment goed in de gaten voor de lekkerste bieren!