• Snelle verzending
  • Dagelijks nieuwe speciaal bieren
  • Levering aan EU-landen

4.8

04 / Jun / 2024

Tripel bier

Tripel bier staat bekend om zijn zware, karakteristieke zoete en kruidige smaak. In tegenstelling tot wat velen denken, is het bier verrassend lichtgekleurd voor de complexe smaak die het heeft. Meer weten over deze authentieke biersoort? Duik dan snel in deze blog over tripel bier!

Tripel bier
Kennisbank

Wat is tripel bier?

Tripel bier is een vrij zwaar bovengistende biersoort met een hoog koolzuurgehalte dat nog verder doorgist in de fles. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 7 en 11 procent. Uitzonderlijk genoeg heeft het bier een typerende goudblonde kleur, wat men niet vaak ziet bij zwaardere bieren.

Ben jij op zoek naar een complex biertje met impact? Tripels worden door kenners verwelkomd vanwege hun smaakprofiel vol met contrasten. Als je houdt van zoet en bitter in combinatie met fruitige en kruidige tonen, zijn deze bieren de perfecte keuze. De bittere nasmaak dankt het bier onder andere aan de grote hoeveelheid mout die wordt gebruikt. Op zoek naar bier dat écht speciaal is? Bekijk dan ons unieke assortiment tripel bier bij Beerdome!

Geschiedenis van tripel bier

Wie wil weten waar tripel bier zijn oorsprong vindt, neemt wederom een kijkje over de grens bij onze benedenburen. Dit bier werd, zoals vele andere liefhebbers van vandaag de dag, voor het eerst gebrouwen in België bij de Trappistenbrouwerij Westmalle. Hier stond dit biertje eerst bekend als ‘’super bier’’. Later werd de naam veranderd naar tripel bier, ook wel tripel beer genoemd. Waarom uiteindelijk voor deze naam gekozen is, is niet duidelijk. Sommigen zeggen dat dit door de sterke smaak kwam, die drie keer zo sterk als dat van normaal bier zou zijn. Anderen beweren dat dit komt doordat er spreekwoordelijk gezien drie keer zoveel mout aan tripel bieren toegevoegd wordt.

Verschil tussen tripel en dubbel bier

Maar wat is nu precies het verschil tussen dubbel, tripel en quadrupel bier? Dat heeft alles te maken met het alcoholpercentage. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit niet gelinkt aan de kleur of smaak van het bier. Over het algemeen geldt dat dubbel bieren een alcoholgehalte hebben tussen de 6 en 7 procent. Tripel bieren bevinden zich tussen de 8 en 11 procent. Quadrupels spannen wat dat betreft de kroon met een promillage tussen de 10 en 12 procent. Laat je door bovenstaande termen niet misleiden als het op smaakprofiel en kleur aankomt. Tripel bieren zijn namelijk vaak lichter van kleur dan dubbel bieren. Dubbels zijn vaak juist donkere bieren, vanwege het toegevoegde gekarameliseerde mout. Quadrupels zijn qua smaak dan wél weer sterker en kruidiger dan tripels, en zijn alom geliefd dankzij hun geroosterde ondertoon. Wil je meer over bier weten? Bekijk dan ook eens onze andere blogs op Beerdome!

Tripel bier Slider

Brouwproces van tripel bier

Tripel bier is een zoet bovengistend bier. Het hogere alcoholpercentage tussen de 8 en 11% heeft dan ook alles met het toegevoegde suiker te maken. Het meeste van de suikers wordt dankzij het gist namelijk omgezet in alcohol. Koolzuur is hier een bijproduct van, wat ook gelijk verklaart waarom deze biersoort relatief koolzuurhoudend is. Meer weten over andere bieren met een hoger alcoholpercentage? Lees dan ook eens onze blog over barley wine.

 

Brewski - Strawberry

Brasserie de Bellevaux - Malmedy Triple - € 3,79

The Garden Brewery / Fausto - Imperial Florida Weisse Mango, Lime & Raspberry

Floem - Grunnegs Gold - € 3,49

 

 












Hoe drink je tripel bier?

Tripel bieren drink je het best in een kelk of bokaal. Dat is overigens met veel Belgische bieren het geval, die vaak geliefd zijn vanwege hun rijke aroma’s en smaak. Een kelk heeft een grotere en rondere opening in vergelijking met een fluitje of vaasje. Hierdoor komen de aroma’s beter vrij, die op hun beurt de smaak van het bier ten goede komen. De meeste zware bieren, kun je overigens het beste op een hogere temperatuur serveren. Vaak gaat dit naargelang smaak, beginnend bij 6 tot 10 graden Celsius. Voor een mooie schuimkraag, die je gewoon kunt laten staan, kun je tripelbier daarnaast het beste wat sneller inschenken. Leg je afschuimer maar weer snel aan de kant dus!

Combineren met eten

Tripel bieren hebben van zichzelf een sterke en kruidige smaak. Wil je deze graag complementeren? Kies dan voor stevige en kruidige stoofpotten, zware vleessoorten zoals steak en kazen. Toe aan afwisseling? Kies dan eens voor zoete gerechten! Deze vullen de aanwezige zoete smaak van tripel beer mooi aan. Maar let wel, dat is niet voor iedereen met verfijnde smaakpapillen weggelegd!

De dolle brouwers - Dulle teve

De Dolle Brouwers - Dulle Teve - € 4,49

 

 

 











Bekijk ons tripel bier assortiment bij Beerdome!

Ook benieuwd geworden? Bekijk dan snel ons assortiment bieren bij Beerdome. Bij ons vind je speciaalbieren die nog echt speciaal zijn. Wees er dan ook snel bij en ontdek dagelijks toevoegingen die je nergens anders vindt. Bestel vandaag nog en geniet binnenkort van het lekkerste tripel bier!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Tripel bier
    04 / Jun / 2024

    04 / Jun / 2024

    Tripel bier

  • Wat is NEIPA?
    13 / May / 2024

    04 / Jun / 2024

    Wat is NEIPA?

  • Pils
    06 / May / 2024

    04 / Jun / 2024

    Pils

  • Berliner Weisse
    06 / May / 2024

    04 / Jun / 2024

    Berliner Weisse

  • Barley wine
    28 / Feb / 2024

    04 / Jun / 2024

    Barley wine

  • Cider
    23 / Jan / 2024

    04 / Jun / 2024

    Cider

  • Saison
    23 / Jan / 2024

    04 / Jun / 2024

    Saison

  • Bokbier
    06 / Dec / 2023

    04 / Jun / 2024

    Bokbier

  • Zuur bier
    02 / Oct / 2023

    04 / Jun / 2024

    Zuur bier

  • Stout bier
    27 / Sep / 2023

    04 / Jun / 2024

    Stout bier

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen